Wiza do Meksyku

Wiza do Meksyku – czy jest potrzebna czy nie. Takie pytanie musiałam sobie zadać i sprawdzam to zawsze  przed każdym wyjazdem do kraju, który nie jest członkiem Unii Europejskiej.

Przy okazji tego wpisu odsyłam do strony „Paszport czy dowód osobisty – co trzeba zabrać wyjeżdżając za granicę”.

 

Wiza do Meksyku

Jak wynika z aktualnych danych (2017 r.) nie ma obowiązku wizowego dla obywateli polskich:

  • przy pobytach nieprzekraczających 180 dni w
  • celach turystycznych lub
  • w celach odwiedzin. 

Osoby udające się do Meksyku w celu:

  • podjęcia pracy,
  • działalności handlowej,
  • nauki etc.

zobowiązane posiadać odpowiedniej kategorii wizę, odpowiadającą charakterowi ich pobytu w tym kraju.

Podjęcie tych czynności bez odpowiedniej wizy oraz dokumentu FM2 może być podstawą do usunięcia obcokrajowca z Meksyku.

Więcej o tym ile kosztuje wiza nie turystyczna i jak ją pozyskać znajdziesz na blogu o Meksyku – Aztecas.

 


 

hotelscombined


 

Inne ważne przy wjeździe do Meksyku

Jak zwykle należy posiadać ważny paszport, termin ważności 6 miesięcy przy wjazdach turystycznych lub zgodnie z ważnością wizy.

Przy wjeździe wypełnia się deklarację wjazdowa (FM – Formulario Migratorio), która musi być opieczętowana przez urzędnika migracyjnego w momencie przekraczania granicy:

  • w przypadku podróży samolotem jest to pierwsze międzynarodowe lotnisko meksykańskie (a nie docelowe),
  • przy przekraczaniu lądowej granicy północnej z USA należy zwrócić się do jednego z konsulatów Meksyku przy granicy.

Należy dopilnować, aby urzędnik migracyjny wstawił pieczęć przekroczenia granicy w paszporcie. Brak tych pieczątek może być przyczyną kłopotów.

Urzędnicy na granicy często wstawiają pieczątki z ważnością pobytu krótszą niż przepisowe 180 dni (przyjazdy dla celów turystycznych), wówczas należy przed upływem wbitej daty przedłużyć legalność pobytu w najbliższym oddziale INM (Instituto Nacional de Migración).

Cudzoziemcy przyjeżdżający na pobyty do pół roku nie mają obowiązku meldunkowego.

UWAGA:

Przy przelocie do i z Meksyku przez terytorium USA, konieczne jest posiadanie wizy USA. Wjazd do strefy przygranicznej z USA z biletem w jedną stronę i bez wizy amerykańskiej może być podstawą do zatrzymania w stacji migracyjnej, a następnie deportacji z Meksyku.

Tu przeczytasz jak zdobyć wizę do USA.

 

Doczytałam, że przy przekraczaniu granicy Meksyku drogą lądową pobierana jest opłata turystyczna w wysokości 25 USD (w przypadku podróży samolotem jest wliczona w cenę biletu).

Doczytałam także, że w Meksyku nie ma przepisów określających wysokość kwoty wymaganej na dzień pobytu, jeśli jednak wjeżdżający określa cel pobytu jako turystyczny, władze mogą zażądać okazania środków niezbędnych do podróżowania przez deklarowany okres. Jeśli chodzi o turystów indywidualnych, umownie przyjmuje się kwotę 100 USD na dzień pobytu – czy ktoś się z tym spotkał?

 

Podoba Ci się? - Udostępnij 🙂
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


Jeśli spodobał Ci się ten wpis - DODAJ się do Newslettera!

Nie ma jeszcze komentarzy.

Napisz komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress
Przeczytaj poprzedni wpis:
Meksyk – informacje ogólne i porady w komentarzach

Meksyk! Mexico! Wybieram się do Meksyku! Już dawno zastanawiałam się nad odwiedzeniem tego kraju, ale gdy byłam na Srilance spotkałam chłopaka...

Zamknij