Wiza do Turcji

Wiza do Turcji jest obowiązkowa niezależenie od celu podróży. Jedynie osoby posiadające paszport dyplomatyczny zwolnione są z tego obowiązku jeśli ich pobyt nie przekroczy 90 dni oraz osoby, które lecą dalej i nie wyjdą ze strefy tranzytu.

Można ją kupić na lotnisku lub elektronicznie przez stronę internetową. Koszt aktualny (2016 r.) za kupno wizy do Turcji na lotnisku to 30 USD lub 25 EUR, przez internet można ją nabyć taniej – za 20 USD.

Wiza turystyczna 

Kto posiada paszport zwykły musi posiadać wizę do Turcji przy wjeździe do tego kraju. Wizę można nabyć na dwa sposoby:

  • na stronie www.evisa.gov.tr wielokrotną wizę elektroniczną (tzw. e-wizę); wiza wydawana jest automatycznie na 180 dni ważności; łączny pobyt nie może przekroczyć 90 dni w ramach 180 dni.

Koszt e-wizy to 20 USD, płatności należy dokonać przez internet kartą kredytową/debetową posiadającą system 3D Secure. Nie ma innej możliwości wniesienia opłaty za e-wizę.

  • na lotnisku po przylocie do Turcji wielokrotną wizę typu wklejka; wiza wydawana jest automatycznie na 180 dni ważności; łączny pobyt nie może przekroczyć 90 dni w ramach 180 dni.

Koszt wizy na lotnisku to 30 USD lub 25 EUR, płatności należy dokonać gotówką w danej walucie.

Posiadacze polskich paszportów tymczasowych nie są uprawnieni do zakupu e-wizy ani wizy po przylocie do Turcji. O wizę turystyczną w tym przypadku należy ubiegać się w Ambasadzie Turcji w Warszawie. Wiza wydawana przez Ambasadę jest wizą jednokrotną.

 

 

Wypełnienie wniosku on-line by kupić wizę do Turcji

Wypełnienie wniosku o wizę do Turcji jest bardzo proste i zajmuje, razem z jej kupnem, nie więcej niż 10 min. Musisz mieć przy sobie paszport, który po zakończeniu trwania wizy będzie ważny jeszcze 60 dni.

1.

Wejdź na stronę inrternetową klikając obrazek poniżej (strona w j. polskim) >>

e-wiza do turcji

2.

Wypełnij wniosek zgodnie z prostą instrukcją w 3 krokach: złożenie wniosku, płatność i pobranie wydruku wizy.

Wiza ważna jest 90 dni, można ja wykorzystać wielokrotnie w ciągu 180 dni od dnia wjazdu na teren Turcji.

ważność wizy do turcji

3.

Dokonaj płatności przy użyciu karty, innej możliwości nie ma.

4.

Jeśli wniosek został wypełniony dobrze, a płatność przebiegła pozytywnie zostaniesz powiadomiony na podany wcześniej adres e-mail, że wszystko przebiegło pomyślnie.

Masz tylko 1 godzinę na zatwierdzenie wniosku!

zatwierdzenie wniosku o wizę turecką

5.

Wydrukuj i zabierz ze sobą wizę.

Jeśli przez Turcję przejeżdżasz tylko tranzytem nie musisz kupować wizy do Turcji!


flipo

baner_biblia_taniego_latania

walutomatbankier ubezpieczenie turystyczne


 

 

Podoba Ci się? - Udostępnij 🙂
  • 4
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


Jeśli spodobał Ci się ten wpis - DODAJ się do Newslettera!

Nie ma jeszcze komentarzy.

Napisz komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress
Przeczytaj poprzedni wpis:
Wiza do Malezji

Wiza do Malezji nie jest wymagana! W przypadku pobytu w celach turystycznych i nie dłuż­szego niż 90 dni nie ma obowiązku...

Zamknij